Много неприятна новина. Така ловчанският митрополит Гавраил коментира съобщението, че Вселенската

...
Много неприятна новина. Така ловчанският митрополит Гавраил коментира съобщението, че Вселенската
Коментари Харесай

Митрополит Гавраил: Признаването на македонската църква за Охридска църква е много неприятна новина

Много неприятна вест. Така ловчанският митрополит Гавраил разяснява известието, че Вселенската патриаршия подвигна схизмата от Македонската православна черква и я призна с името " Охридска черква ". Досега тя не беше приета от никоя православна черква. Оттук нататък обаче ще би трябвало да се уредят административните въпроси сред нея и Сръбската православна черква, заяви Българска национална телевизия.

Какво значи за Българската православна черква това решение и има ли проблем с името " Охридска архиепископия ", което е историческо име на нашата черква? Светият синод на Българската православна черква не излезе през днешния ден с позиция за признаването на Македонската православна черква от вселенския патриарх.

Обаче ловчанският митрополит Гавраил сподели, че за него новината е неприятна и ще внесе спомагателен ужас в православната черква. Според митрополита има и различен огромен проблем. Не може да се даде на МПЦ името Охридска Архиепископия, тъй като това е историческо име на българската автокефална православна черква от 1018-та до 1767-ма година. През 2017-та Светият синод на Македонската православна черква съобщи, че признава Българската православна черква за своя църква-майка. Първоначално нашата черква имаше желание да помогне при признаването, само че поради казуса с името, процесът затихна.

Днес Тимотей, митрополитът на Дебър и Кичево удостовери, че статутът на македонската черква не е решен, само че са признати като подчиненост и ще служат с църквите, съгласни с решението. Според специалиста по църковно право Дилян Николчев актът на Вселенската патриаршия е бил предстоящ, откакто преди три години тя разгласи, че е приела настояването на Скопие за изследване на каноничния статус на Охридската архиепископия. Николчев не е оптимист, че двете църкви ще се схванат. Положителното е, че след решението, МПЦ още веднъж ще встъпи в общение, тъй като не е редно милион и половина православни, без значение от грешките в предишното, да са в изолираност. И още, съгласно Николчев, вселенският патриарх има право по канон да смъкна схизмата, този акт обаче е единствено целесъобразен за останалите православни църкви. Как да постъпи нашата черква?

Единственото смущаващо е името " Охридска черква ". Този проблем може да се реши като в устава на БПЦ се промени текстът, че сме правоприемник на Охридската архиепископия, счита Николчев. Колкото до вчерашния акт на Вселенската патриаршия, Николчев позволява, че може да е и отговор на експанзията на съветската черква в Африка и във връзка с украинската черква. Засега чакаме общата позиция на Светия синод.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР